Heikki Miettinen HS

Henri Kontinen loisti Henri Kontinen loisti ja hiljensi pienen intialaisyleisön, kun Suomi ratkaisi nelinpelissä tenniksen Davis Cupin

By September 19, 2021 No Comments

Perjantain kaksinpelin jälkeen nelinpeli riitti otteluparin viemiseen.

SUOMI piti kiirettä tenniksen Davis Cupissa Intiaa vastaan Espoon Metro-areenassa. Perjantain kaksinpelien jälkeen Suomi johti 2–0 ja ratkaisi koko maaottelun nelinpelissä lauantaina.

Henri Kontinen ja Harri Heliövaara latoivat taululle luvut 7–6, 7–6 Rohan Bopannaa ja Ramkumar Ramanathania vastaan ja saivat suomalaisyleisön villiintymään. Vastaavasti pieni intialaiskatsojien joukko hiljeni siihen paikkaan.

Voitto tarkoitti, että Suomi siirtyi otteluparissa 3–0-johtoon ja kaksi viimeistä kaksinpeliä menettivät merkityksenä. Patrik Niklas-Salminen hävisi täyteotteluna pelatussa kaksinpelissä Prajnesh Gunneswaranille 3–6, 5–7, ja siten maaottelun lopputulos kirjattiin 3–1.

Heliövaara on ollut urallaan seitsemän kertaa siinä ottelussa, jossa Davis Cup on ratkennut, mutta tämä oli ensimmäinen nelinpelissä.

”Totta kai oli tosi hienoa”, Heliövaara sanoi.

Kontinen on nelinpelaajana tärkeä palanen Suomen joukkuetta, mutta kovin usein hänellekään ei osu näitä tilaisuuksia.

”Liian harvoin on ollut 2–0 perjantain jälkeen”, Kontinen sanoi.

SUOMALAISPARI pelasi hyvin, mutta hetkittäin Kontinen jopa loisti.

”Ei ole ollut puoleentoista vuoteen näin kivaa kentällä”, Kontinen sanoi.

Hän pelasi poikkeuksellisesti kakkosruutua, kun ATP-kiertueella hän on aina pelannut ykkösruudussa.

Kontinen kaivoi hienoja lyöntejä, kun niitä tarvittiin. Rystyltä tuli muutama tärkeä ohitus, samoin kämmeneltä. Lentopelissä Kontinen venyi kuin parhaina päivinä.

PITKÄ koronakausi on vienyt Kontisen iloisuudesta ja pelistä jonkinlaisen viipaleen. Ottelut Espoossa olivat kuin paluu entiseen.

”Ei kai se mihinkään ole kadonnut”, Kontinen sanoi pelistään.

”On ollut vähän oudot ajat itse kullakin maailmassa, ja varmasti se on vaikuttanut fiilikseen harrastaa ja pelata rakasta lajia.”

Tuntui kuin Kontinen olisi ottanut äänekkään yleisön mukaan peliin. Tähän väittämään Kontinen heitti: ”Vai ottiko yleisö minut?”

Kontinen antoi ymmärtää, ettei tennisturnauksien kuplassa eläminen ja tyhjillä stadioneilla pelaaminen saanut häntä riemuitsemaan.

”En ala mitään vertauskuvia sanoa, kun ne ovat aina otsikoissa, mutta ei se hirveän hauskaa ole aina ollut niissä kisoissa. Nyt alkaa onneksi avautua.”

ENSIMMÄINEN erä meni ilman syötönmurtoja, mutta katkaisupelissä suomalaispari nosti tasoaan vielä hitusen.

Toisessa erässä vaihdettiin päittäin yhdet syötönmurrot, mutta sen jälkeen mentiin taas katkaisupeliin.

Yhdessä syöttövuorossa Heliövaaralla oli tilanne 0–40, mutta Kontinen tuli hätiin. Yhden pisteen Kontinen pelasti mielettömällä syötönvastauksella, toisen iskulyönnillä, tappolyönnillä ja vielä kerran iskulyönnillä. Vakuuttava peli, jonka Heliövaara viimeisteli syötöillään.

Jos intialaiset olisivat murtaneet tuossa tilanteessa Heliövaaran syötön ja menneet 5–3-johtoon, ottelussa olisi vedetty suurella todennäköisyydellä kolmas erä.

”He pelasivat hyvin niissä pisteissä, mutta tie breakissa he olivat parempi joukkue”, Bopanna sanoi.

BOPANNA, 41, kuuluu nelinpelin legendoihin. Hän jaksaa edelleen kiertää maailmalla ja pystyy tekemään tulosta. Urallaan hän kipusi parhaimmillaan nelinpelin ATP-listan kolmanneksi, ja turnausvoittoja on kertynyt mukavat 19.

Espoon Davis Cupissa Bopanna oli yrittämässä kääntää Intian kurssia, mutta tehtävä osoittautui mahdottomaksi.

”He pelasivat korkeammalla tasolla yhdessä, ja me pelasimme ensimmäistä kertaa parina vasta nyt”, hän arvioi.

”Perjantai oli ratkaiseva. Se siirsi meille paljon paineita”, Bopanna sanoi ja viittasi Otto Virtasen ja Emil Ruusuvuoren ottamiin kaksinpelivoittoihin.

KONTINEN pelaa seuraavat kaksi turnausta japanilaisen Ben McLachlanin kanssa. Ensin on vuorossa Metz ja sen jälkeen Sofian ATP-250-turnaus.

Kontinen heitti sarkastisesti, että nyt on 250-tason kisatkin ohjelmassa, kun ranking ei riitä muihin. Hänen ATP-sijoituksensa on tällä viikolla 46 eli kaukana entisestä maailman ykköspaikasta.

Heliövaara matkustaa Kazakstanin Nur-Sultaniin, jossa hän pelaa britti Lloyd Glasspoolin kanssa.

”Minun puolestani on aina ihan mielettömän siistiä päästä Henkan kanssa pelaamaan, mutta katsotaan, miten kalenterit ja juttelut menevät ja kuka pelaa kenenkin kanssa. Mitään ei ole vielä sovittu”, Heliövaara sanoi.

VOITOLLAAN Suomi otti askeleen lähemmäksi maailmanlohkon karsintaa, josta olisi mahdollisuus nousta suurten tennismaiden joukkoon.

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000008270605.html

Leave a Reply